Meditatiehouding

Als je een zitmeditatie doet is het belangrijk een houding te vinden die voor jou comfortabel is. Een lotushouding is nou eenmaal niet voor iedereen weg gelegd, voor mij in ieder geval niet 😉 Hieronder vind je wat praktische tips en aanwijzingen. Kijk wat voor jou werkt. Soms duurt het ook een tijdje voor je hebt uitgevonden wat voor jou prettig is. Ieder lichaam is tenslotte anders. Probeer daarom gewoon uit wat voor jou een fijne meditatiehouding is.

Meditatiehouding algemeen

Hoewel je op verschillende manieren kan zitten, zijn er wel een aantal tips die voor alle houdingen gelden.  Een goede houding kenmerkt zich door een balans tussen enige inspanning om rechtop te zitten én ontspanning. Zo is het belangrijk dat je niet met je rug ergens tegenaan leunt (een muur of rugleuning bijvoorbeeld). Dan is er namelijk geen echte inspanning nodig en word je makkelijk duf en slaperig tijdens de meditatie. Verder kun je letten op:

 • Stel je een touwtje voor die door je ruggengraat loopt, tot aan je kruin. Trek dit touwtje een beetje op, zodat je rug zich strekt.
 • Kijk of je een balans kan vinden tussen opstrekken/inspannen en toch ontspannen zitten
 • Trek je kin een beetje in zodat je nek zich strekt

Meditatiehouding op een kussen

Veel mensen zitten op een meditatiekussen. Als je met gekruiste benen zit zoals ik, dan leg je het ene been voor het andere. Hou dan rekening met:

 • Afwisseling met welk been vóór ligt: de knie van het been het dichtst bij je moet een sterkere buiging maken en dit kan ongemak opleveren.
 • Steun onder je knieën: als je knieën in de lucht zweven kan je er een kussen onder doen. Zoals je ziet doe ik een kussen onder de knie van mijn voorste been.

Kussens heb je in allerlei hoogtes en groottes . Ook zijn er halve maanvormige kussens (deze zijn vooral geschikt voor mensen die in halve of hele lotushouding kunnen zitten). Probeer daarom verschillenden uit. Kijk in ieder geval of je qua hoogte zo kan zitten dat je knieën niet boven je heupen komen.

Meditatiehouding  Meditatiehouding zijkant

 

Aanpassen van je meditatiehouding

Het helpt om een kussen te kopen waarbij je de vulling kan vullen of legen en dus naar eigen wens kan aanpassen. Zelf haal ik altijd wat van de vulling eruit, omdat ik het kussen dan beter kan vormen. Zo kan ik mijn kussen wat kantelen (zie foto van de zijkant).  De kanteling van het kussen zorgt ervoor dat ik eenvoudiger rechtop kan zitten, omdat mijn bekken dan automatisch ook kantelt. Het makkelijkst om het kussen dan goed te leggen is door met gekruiste benen gewoon bovenop het kussen te zitten en dan wat naar voren te leunen. Je kan dan ook nog even met je billen omhoog gaan en het kussen met je handen goed neerleggen.

Meditatiehouding JapansAls je niet met gekruiste benen kan zitten kan je ook op je knieën/onderbenen gaan zitten (zie derde foto). Misschien heb je dan een wat hoger kussen nodig (of 2 op elkaar, zoals ik), omdat je knieën anders wat pijnlijk worden. Ook kan je hier het kussen een beetje kantelen voor een goede stand van je bekken. Een fleecedekentje of iets dergelijks onder je knieën is wel fijn en zacht.

Op de sites van Yogisha en Zenartikelen vind je veel verschillende kussens, ook qua hoogte.

Meditatiehouding op een stoel

Op een stoel kun je net zo goed zitten. Je bent niet minder “mindful” als je op een stoel zit. Zorg dan wel dat je niet tegen de rugleuning leunt. Kijk of je een stoel kan vinden waarbij je je voeten plat op de grond kan zetten. Of pas de hoogte aan door een kussen op de zitting te leggen of onder je voeten.

Meditatiehouding op een bankje

Een meditatie bankje om op te zitten kan ook fijn zijn. Vooral voor diegenen die wel graag op de grond willen zitten maar het met gekruiste benen niet lang volhouden. Er zijn allerlei soorten en maten bankjes:

 • Verschillende hoogtes en breedtes van de zitting
 • Bankjes waarbij de korte kanten wat omhoog gekruld zijn voor iets meer stabiliteit
 • Inklapbare bankjes
 • Kleine bankjes voor mee op reis
 • Bankjes die een beetje naar voor en achteren wiebelen. De kleine bewegingen tijdens het zitten kunnen helpen bij pijn in de onderrug. Op de foto zit ik ook op zo’n bankje.
 • Vaak kan je er op maat gemaakte kussentjes bij kopen, zodat je minder makkelijk glijdt en wat zachter zit (wel aan te raden)

Meditatiehouding bankjeVoor alle bankjes geldt wat mij betreft: kijk of het zitvlak in een hoek naar voren staat. Dat helpt je om makkelijker in een houding rechtop te zitten (net als bij mijn gekantelde kussen).

Een fleecedekentje of iets dergelijks onder je knieën is hier ook fijn, omdat er best wel wat druk op je knieën komt.

De website van Yogini biedt veel verschillende soorten bankjes qua hoogte en vorm.

Je armen tijdens de meditatie

Je handen kan je losjes op je schoot neerleggen, op je knieën of waar het ook fijn voelt. Zorg in ieder geval dat je je schouders niet hoeft op te trekken. Of dat je armen je schouders teveel naar voren trekken. Zelf had ik van dat laatste veel last. Als ik mijn handen in mijn schoot leg liggen ze eigenlijk te laag. Dan moet ik veel moeite doen om rechtop te zitten en mijn schouders gaan trekken. Als ik mijn handen op mijn knieën leg kan ik mijn armen niet goed ontspannen.

Na heel wat proberen heb ik een oplossing gevonden: ik heb van elastische stof een band voor om mijn heupen gemaakt. Die trek ik over mijn broek aan en daar kan ik dan mijn handen in frummelen (dat zie je trouwens niet op de foto’s hierboven..!). Zo krijgen mijn armen steun en kan ik mijn schouders ook goed ontspannen. Wat je ook kan proberen is een kussen op je schoot leggen waar je handen op rusten.

Tot slot

Zoals ik al zei, het is een beetje experimenteren wat voor jou werkt. Misschien doe je drie kussens onder elke knie, zit je op een bankje met daar bovenop een groot kussen of heb je na enig oefenen een lotushouding te pakken 😉 . Bedenk ook dat pijn en lichamelijk ongemak niet compleet te vermijden zijn. Hoe comfortabel je ook zit, pijn kan altijd opspelen. Daar zal ik binnenkort nog een ander blog aan wijden. En soms duurt het ook een tijd voor je wat meer ontspannen kan zitten. Kortom, uitproberen maar! En misschien kan je ook vriendelijk zijn. Vriendelijk naar jezelf terwijl je oefent en vriendelijk naar de pijn of het ongemak. 

Vragen over je houding? Stuur me vrijblijvend even een berichtje, ik help je graag 🙂

Scroll naar top