Mindful luisteren: een gift

Ieder mens wil gehoord worden. Als bevestiging dat we er toe doen. Dat er iemand is die het waardevol vindt wat we te zeggen hebben. Niet alleen als we verdriet hebben of in een moeilijke periode in ons leven zitten. Maar ook als we over onze vakantie vertellen of hoe onze dag was. De simpele zaken in ons leven. De gift van Mindful luisteren is van grote waarde.

De gift van Mindful luisteren

Niet zo Mindful luisteren

Als verteller merk je direct wanneer iemand echt naar je luistert, of wanneer diegene met zijn gedachten ergens anders is. Het voelt ook anders wanneer iemand je jouw zinnen in rust laat afmaken dan wanneer iemand al bij het laatste woord van jouw zin zijn eigen zin begint. Gaat het dan nog wel om wat jij te zeggen hebt of is diegene vooral bezig met wat hij of zij wil vertellen?

Een klassiek voorbeeld is wanneer iemand je vraagt over hoe je vakantie was. Jij begint te vertellen over je kampeer vakantie in Italië. De ander vraagt waar in Italië je geweest bent. Jij zegt Toscane en vervolgens begint de ander een verhaal over die keer dat hij/zij er was, hoe mooi het daar is. Ondertussen checkt hij/zij nog even of je in Pisa ook in dat ene tentje bent geweest en zo niet dat dat echt een gemis is. De luisteraar die maar al te graag verteller wordt.

Hetzelfde gebeurt vaak als je iets vertelt wat je dwars zit. Of waar je het moeilijk mee hebt. De ‘luisteraar’ begint te vertellen dat hij/zij het zoooo herkent. En geeft voorbeelden uit zijn eigen leven die er volgens hem of haar op lijken. En misschien krijg je zelfs wel direct een advies over hoe je er mee om moet gaan. Heeft deze persoon jou gehoord?

Opmerken van wat niet zo Mindful luisteren met jou doet

Interessant is dan ook eens bij jezelf te voelen wat het met je doet als de ander niet de rust heeft om naar je te luisteren. En of je de neiging hebt hier iets mee te doen. Misschien begin je harder te praten. Of sneller, omdat je het gevoel hebt binnen de aandacht spanne van die ander je verhaal te moeten doen. Begin je ook de zinnen van de ander af te kappen. Of half door elkaar heen te praten. Misschien voel je spanning in je lichaam oplopen. Of misschien laat je het wel helemaal gaan, voel je je teleurgesteld omdat gesprekken met deze persoon eigenlijk altijd zo gaan.

Van spreker naar Mindful luisteraar

Als je in zo’n gesprek terecht komt kan het eens interessant zijn zelf heel aandachtig te luisteren. Ook al moet je jouw verhaal daarvoor onderbreken (is je verhaal ook wel het vertellen waard als iemand eigenlijk niet luistert?). Neem de rust. Wellicht door alleen te knikken naar iemand. Niet direct antwoord te geven op zijn of haar vraag tussendoor, maar het een moment stil te laten vallen. Soms stelt iemand misschien een vraag maar heeft helemaal niet het geduld of de aandacht of je antwoord te wachten! Dan praten mensen gewoon verder. Pas als iemand je aan begint te kijken en je ziet “hé hij/zij wil echt dat ik iets zeg”, je zin beginnen. Iets langzamer spreken als jou om een reactie wordt gevraagd is ook een mooie oefening. En ondertussen opmerken hoe dit voor je is. Of je je ongeduldig begint te voelen omdat je ook graag iets wil vertellen, of ook de neiging te hebben om aan te haken en te vertellen wat je herkent en dat je “dit ook hebt” etc etc. Hoe verandert jouw aandacht het gesprek? Merk je iets op bij de ander? En bij jezelf?

Mindful luisteren: een gift

Als je veel ongeduld, verveling of irritatie begint te voelen kan je je bedenken wat een cadeau jij de ander geeft door zo te luisteren. Ook al kan die ander dat niet naar jou. En ook al lijkt het alsof die ander het niet eens opmerkt (of misschien wel!). Belangeloos deze gift schenken, zonder terug te verwachten dat hij/zij hetzelfde voor jou doet. Hoe is dat?

En merk ditzelfde ook eens op als iemand met een probleem of moeilijkheid bij je aankomt. Heb je zelf de neiging meteen advies te geven? Wil je iemands pijn wegnemen? Weet je niet wat je moet zeggen? Hoop je dat je iets goeds zegt? Laat het allemaal maar en kijk of je aandachtig kan luisteren. Iemand alleen zijn verhaal te laten doen. Stiltes te laten vallen. Iemand te laten zijn zoals hij of zij is. Hem of haar de dingen laten zien en ervaren zoals hij of zij ze ziet of ervaart. Ook al ben je het er niet mee eens, weet je wat goed zou zijn voor diegene of heb je hetzelfde verhaal al tien keer eerder gehoord. Luister en voel deze reacties in jezelf, zonder ernaar te handelen. En wie weet ontvang je zelf ook de gift van Mindful luisteren.