Mindfulness is niet voor watjes

De geur van wierrook, een zacht plingelmuziekje, wuivende helder witte gordijnen, een dromenvanger in de hoek, kaarsjes die flakkeren… en mediteren maar. Mediteren op weg naar een prachtige rustige staat met zelfinzichten en heerlijke ontspanning. Met diepe reflecties over het leven. En wijsheid die we meenemen onze dag in. Zodat we ook gedurende de dag die rust bewaren, in het moment leven en we aangenamer door het leven dansen.

De vooroordelen over Mindfulness en meditatie klinken prachtig. Als je het maar goed doet dan kom je tot heldere inzichten en rust. Rust die je kan bezitten op het moment dat jij dat wil, alsof je een lichtschakelaar aan doet. Zo zal het gaan. Als je maar genoeg discipline/rust/ontspanning/…. hebt? Nee, dan de realiteit. Mindfulness is niet voor watjes.

De realiteit

De geur van de barbecue van de buurman, het geluid van een ronkende motor, een plant met dode bladeren en je gordijnen die hangen voor een vensterbank met iets teveel stof erop. En mediteren maar. Je begint je Mindfulness oefening en bent meteen verzeild in gedachten aan iets wat je dwars zit. Je voelt je schuldig over iets wat je gezegd hebt en wordt geconfronteerd met het steeds herhalende beeld van wat er in dat moment gebeurde. Met het nare gevoel van schaamte erbij. En je oordelen over jezelf blijven komen. Je had dat niet zo moeten doen! Zie je wel! Echt dom!

mijn ervaring met angst en mindfulness

En mediteren maar…

Maar je herinnert je hoe je hier het meest vriendelijk mee om kan gaan: erbij proberen te blijven en er niet tegen vechten. De golven van ongemak en schaamte laten opkomen en weer passeren. Het is niet makkelijk. En ook niet leuk. Je merkt dat je er steeds van weg wil. Er komen gedachten over stoppen op. Over andere dingen die leuker zijn. Gedachten die zeggen dat dit geen zin heeft. Of dat je het niet goed doet. Je voelt je naar. Verdriet komt op. En je blijft Mindful observeren wat er gebeurt.

Dit is het dan. Zo ging het.

Na x minuten gaat de bel. Je meditatie is afgelopen. Zo ging het. Geen moment rust of ontspanning. Geen moment van heldere inzichten of grote levenswijsheden. Maar heel veel denken, schaamte, pijn en ongemak. Besef je dat je ontzettend belangrijke kwaliteiten hebt getraind? Kwaliteiten zoals doorzettingsvermogen, de bereidheid te zijn met ongemak, non-reactiviteit door te blijven zitten, acceptatie en vertrouwen. Onmisbare kwaliteiten voor het ontwikkelen van Mindfulness en het ontwikkelen van je eigen wijsheid. You did it!

Nee Mindfulness is niet voor watjes.