Mindfulness op vakantie

Voor veel van ons is het (bijna) vakantietijd! We kennen allemaal het verlangen naar die heerlijke vakantie. Naar die mooie plek die je van tevoren zorgvuldig hebt uitgezocht. Een plek aan het strand, in de bergen, of in een stad. In de periode voordat je er bent, denk je er regelmatig even aan. Er doemen allerlei beelden bij je op over hoe mooi, rustig, avontuurlijk en/of inspirerend het zal zijn. Je ziet jezelf er al helemaal zitten! Heerlijk, even weg. Even niks. Relaxt. Je eigen dingen doen. Doen waar je zin in hebt.

Maar als je op die vakantie bestemming bent aangekomen zijn er ook altijd andere dingen. De overnachtingsplek valt tegen. Of het weer. Er zijn lawaaierige buren. Je krijgt opeens darmproblemen of wordt ziek. Je bent je fotocamera vergeten. Of je reisverzekering. De vlucht heeft uren vertraging. Je krijgt autopech. Misschien kan je moeilijk loskomen van je werk. Of heeft de stress van de voorbereidingen, het inpakken en de weg zoeken je te pakken gekregen.

Mindfulness vakantie

Waar je ook gaat, daar ben je

Jon Kabat-Zinn zegt het zo mooi: waar je ook gaat, daar ben je. In welke omstandigheden je ook zit en hoe het ook verloopt, je neemt je eigen patronen, reacties, voor- en afkeuren mee. Als je ongeduldig bent is die vertraging van je vlucht een ramp. En dat je lang moet wachten in het restaurant op je eten ook. Als je moeilijk in slaap valt zijn die lawaaierige buren echt een probleem. Als je hoge verwachtingen hebt van wat je allemaal wil/moet doen tijdens de vakantie is ziek worden vreselijk.

Natuurlijk is het wel zo dat omstandigheden kunnen bijdragen aan ons welzijn. Als je complete rust wil tijdens je vakantie is het beter om een klein huisje op een afgelegen plek te huren in plaats van naar Lloret de Mar te gaan. Maar er zijn gewoonweg erg veel zaken die we niet kunnen controleren. Je doet er niks aan dat je ziek wordt of dat de vlucht vertraging heeft. En eenmaal op de plaats van bestemming doe je er waarschijnlijk niks meer aan dat je fotocamera nog thuis ligt.

Ik kom hier toch (@&%# om te relaxen!

Wat we vaak doen is dan vervallen in allerlei denkpatronen die vervolgens weer veel frustratie en stress opleveren. Jezelf op je kop geven dat je die reisverzekering niet hebt afgesloten. “Wat dom! Piet had het nog zo gezegd! Ik had dat ook ergens moeten opschrijven. Ik ben veel te chaotisch”. Of er van balen dat je de weg niet kunt vinden naar dat mooie huisje. Vervolgens denken “Dat hadden ze op die site ook veel beter moeten aangeven! Nu loop ik hier te zoeken! We zijn al 45 minuten langer onderweg, ik had al lang langs het zwembad kunnen zitten! Ik ga er straks echt wat van zeggen! Ik kom hier toch *#&@(! om te relaxen!!”. Om je vervolgens te bedenken dat je moet inchecken vóór 21:00 uur en dat dat betekent dat je nog maar 20 minuten hebt.

Mindfulness op vakantie

Met Mindfulness kun je er niet voor zorgen dat je vakantie één groot halleluja-festijn is. Helaas 🙂 Wel kan je effectiever met je reacties omgaan. Als je merkt dat je boos bent op de reisorganisatie omdat je hotel tegenvalt, kan je eens kijken waar je die boosheid voelt. Erkennen dat je er vreselijk van baalt. De neiging hebt om iemand er de schuld van te geven. En misschien baal je ook dat je boos bent, want je vakantie moet toch leuk en relaxt zijn?

Maar, het ís er al die boosheid. Dat is dus op dat moment gewoon zo. Zit er daarom maar even mee. Dat kan je beter doen dan er steeds tegen vechten. Voel maar waar in je lichaam je het voelt, wat je er allemaal bij denkt, welke impulsen om er iets aan te doen je bemerkt. Uiteindelijk is aandacht hier voor hebben namelijk veel relaxter dan de boosheid te onderdrukken of je er helemaal in mee laten sleuren. Anders heb je voor  je het weet de receptionist afgesnauwd en moet je daar óók nog wat mee. Of beland je in een negatieve spiraal omdat je denk dat het zonder fijn hotel geen relaxte vakantie wordt.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niks kunt ondernemen om te kijken of je een ander hotel of betere plek kan krijgen.  Hoe dan ook, op vakantie is het goed af en toe even stil te staan. Even te zien wat er gebeurt. Even je innerlijke wereld van een afstandje te bekijken. Of je nu duizenden kilometers naar India vliegt of op de camping bij Appelscha zit: Waar je ook gaat, daar ben je.