De Oorsprong van Mindfulness

oorsprong mindfulness boeddhismeMindfulness vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme: een levensbeschouwelijke/ religieuze stroming die rond 500 voor Christus werd gesticht door Gautama Siddharta, de historische Boeddha. Binnen het Boeddhisme vormt het Achtvoudige pad de basis van de leer. Hierin legt de Boeddha uit hoe Verlichting van het lijden te bereiken is. Mindfulness is in dit pad één van de acht fundamentele onderdelen. Het is de directe manier om pijn, leed en ellende te overwinnen.

Ook de Boeddha legde de nadruk op de daadwerkelijk beoefening van Mindfulness in plaats van geloven in theorieën, boeken, methodes en leraren. Ook hij benadrukte het ontwikkelen van eigen wijsheid in de Sutta’s (Boeddhistische geschriften). In de Kalama Sutta zegt hij dat je niet in tradities moet geloven omdat het tradities moet zijn. Je moet niet in berichten (zoals historische verslagen of het nieuws) geloven omdat de bron betrouwbaar lijkt. Je moet niet je eigen voorkeuren volgen simpelweg omdat ze logisch lijken en resoneren met je eigen gevoelens. In plaats daarvan moet elke overtuiging worden getest door de resultaten die het oplevert wanneer het in de praktijk wordt gebracht. De Boeddha zei zelfs hem niet te geloven. Het gaat erom Mindfulness te beoefenen en het zelf uit te vinden, je eigen wijsheid te vinden. 

(Tegelijk wil dit niet zeggen dat je nooit eens iets aan moet nemen van een leraar of iemand die het pad verder heeft gelopen. Als je begint met Mindfulness heb je nog weinig ervaring, maar blijkbaar wel ergens een vertrouwen dat het je kan helpen. Dat vertrouwen haal je misschien uit een boek, of heb je van anderen gehoord. En zo begin je aan Mindfulness om te kijken of dit voor jou ook zo is. En zo is het ook verder op het pad. Misschien loop je vast, zie je het niet meer zitten, weet je niet wat je moet doen. Een leraar die je vertrouwt kan je instructies geven en je kunt die volgen ook al heb je zelf nog niet de ervaring. De ervaring en wijsheid van een leraar kunnen zo als kompas dienen voor verdere ontwikkeling van Mindfulness!)

De ontwikkeling van de Mindfulness training

Na de tijd van de Boeddha zijn de leringen van generatie op generatie doorgegeven en hebben zich over de wereld verspreid. In de 20e eeuw nam de verspreiding van het Boeddhisme naar het westen een vogelvlucht. De Mindfulness Training zoals we die nu kennen komt hieruit voort. Het is niet zozeer de Mindfulness zelf die nieuw is, maar wel de wereldwijd gebruikte en gestandaardiseerde training van acht weken zoals we bij InnerSeeing die ook geven.

Eind jaren ’70 ontwikkelde Jon Kabat-Zinn de acht-weekse training in een ziekenhuis in Massachusetts. Zijn doel hiermee was om mensen te leren om te gaan met stress en (chronische) pijn. Hij baseerde deze training op zijn jarenlange boeddhistische meditatie- en yogabeoefening. De oorsprong van Mindfulness is Boeddhistisch, maar John Kabat Zinn haalde Mindfulness uit zijn Boeddhistische context. Hieronder kan je een korte documentaire (40 min) kijken over hoe hij deze training heeft ontwikkeld.

Hiermee kwam de bekendheid van Mindfulness in een stroomversnelling terecht. Doordat de training bestaat uit een relatief vaststaand programma werd het mogelijk om er wetenschappelijk onderzoek naar te doen. Zodoende kon de effectiviteit ervan worden bewezen. Als gevolg daarvan verspreidde deze Mindfulness training zich over de hele wereld. In Nederland is het meer en meer een belangrijk onderdeel in de Geestelijke GezondheidsZorg (via een aangepaste versie; Mindfulness Based Cognitive Therapy), wordt het op scholen geïntroduceerd en laten vele bedrijven hun werknemers een “acht-weekse” of een workshop Mindfulness volgen.