Stilteretraite: een hele dag niet praten

Stilteretraite. Stil dus. Echt? De hele dag? Ook niet tijdens de lunch?

Dit is vaak de reactie van mensen als ze horen over de Stiltedag, onderdeel van de 8-weekse Mindfulness training. Ja, een hele dag niet praten. En nee, ook niet tijdens de lunch. Veel deelnemers vinden het spannend. Lukt het wel? Word ik dan niet “helemaal gek”? En wat als het niet lukt? Of als ik een vraag heb? Of….

Mijn eerste kennismaking met stilte

Mijn allereerste stilteretraite was een stilteweekend! Twee en een halve dag in stilte in een katholiek klooster in Steyl.  Aan het begin was er nog wat tijd om te praten met de andere deelnemers. Sommigen hadden net als ik nog nooit een meditatie-weekend gedaan. Anderen hadden al jaren ervaring met langere retraites.  Ook was er nog een introductie over praktische zaken en kon je vragen stellen. Daarna ging de bel die de stilte inluidde.

Wat vond ik het de eerste uren ongemakkelijk! Vooral als we de loopmeditatie deden, of als ik onderweg was ergens naartoe (de wc bijvoorbeeld). Moet ik kijken als iemand mij voorbij loopt? Wat doe ik als ik opeens vlak naast iemand sta? Mijn lichaam verstijfde. Mijn hartslag ging een stukje hoger. En mijn ademhaling werd oppervlakkiger.

stilte mindfulness stiltedag

Owww neeeee lunch!!

En dan de lunch! Man! Daar zit ik dan met al die mensen, die ik niet ken… te eten… in stilte.. Ik durfde eigenlijk geen geluid te maken. Waarom weet ik niet, want oke, je mag niet praten, maar je mag best geluid maken. Alhoewel.. Bij de introductie werd wel gezegd dat je de deuren “mindful” dicht moest doen en tijdens het eten ook “mindful” je stoel aan schuiven, eten, je bestek pakken… Dus daar zat ik verkrampt. En ik wilde graag de hagelslag die aan de andere kant van de tafel stond! Hoe maak ik dat nou duidelijk?!

Genieten van stilte

Maar na die eerste uren voelde de stilte steeds makkelijker. En na wat meer ervaring met langere stilteretraites kan ik zeggen dat ik de stilte nu heerlijk vind. Ik hoef helemaal niks met al die mensen. Ik hoef ze niet gedag te zeggen of een beleefd praatje te maken. Niet te vragen hoe het gaat of wat ze van de retraite vinden. Ik kan gewoon in mijn eigen cocon zitten, aandacht beoefenen in alle dingen die er tijdens de stilte gebeuren.

Daarom: laat je niet van een stilteretraite weerhouden als je er tegenop ziet. Voor vrijwel iedereen is de eerste keer spannend. Ik ben benieuwd hoe jij een eerste stiltedag ervaart! Als je er erg tegenop ziet of er vragen over hebt, stuur mij een berichtje!

Scroll naar top