Uitstellen: eerst dit en dan Mindfulness

Ow ja ik moet die Mindfulness oefening nog doen. Eerst nog even een boodschappenlijstje maken. Ow en ik zou M. nog appen. Dat herinnert me: ik moet dat restaurant nog reserveren waar we heen gaan. En de afwas staat er nog. Nou dat dan eerst maar. Ja, nu ben ik moe. En wil ik even niks. Niks moeten en gewoon even relaxen. Want het is toch belangrijk om goed voor mezelf te zorgen? Daarom doe ik tenslotte ook die Mindfulness Training. Nu eerst een Netflixje en daarna lekker op tijd in bed. Dan maar tot morgen uitstellen…

Tijd voor Mindfulness

Tijd maken voor iets nieuws in je leven is moeilijk, voor eigenlijk iedereen! En al helemaal tijd waarin je even niks “doet”. Tijd waarin je stopt met je dagelijkse dingen en kijkt wat er in het moment is. Vaak zijn we zo gewend om gewoon maar door te gaan, dat we onszelf er moeilijk van kunnen weerhouden. En als we dan moe zijn van een drukke dag schakelen we het liefst even uit voor de tv of rollen meteen het bed in.

Dat is heel begrijpelijk! Maar als je precies zo verder zou willen gaan als je doet, had je je vast niet voorgenomen om Mindfulness te beoefenen.  Het is dus tijd om op te houden met doorgaan. Op te houden met uitstellen. Het is tijd om te stoppen. Letterlijk.

En nu: stop!

Doe je Mindfulness oefening meteen op het moment dat je er aan denkt. Gedachten als …

  • ·        “Maar ik moet eerst..”
  • ·        “Nee, het is beter als ik het straks doe, dan heb ik meer tijd/rust/,…”,
  • ·        “Ik ben echt te moe/onrustig/druk, nu heeft het geen zin”
  • ·        “Het is nu beter om….”
  • ·        “Ik heb nu echt echt echt geen zin”
  • ·        “Waarom doe ik dit eigenlijk?”
  • ·        “Ik kan het niet” / “Ik ben te …. voor Mindfulness”
  • ·        …….

… laat ze gaan! Zie dat het alleen gedachten zijn. Gedachten. Niet meer en niet minder.

Uitstellen Mindfulness

Stop met twijfelen en uitstellen. Er is geen perfecte omstandigheid of perfect moment. Het gaat er ook niet om hóé de oefening gaat, het gaat er om dat je het dóét. Doe het 1 minuut op de wc. 10 minuten voor je eerste kop koffie. Drie kwartier meteen na het avondeten. Of tijdens het eten. 1 minuut in de rij van de kassa. 3 minuten tijdens de wandeling naar de winkel. Een half uur ’s ochtends voor je ontbijt. Een kwartier buiten tijdens je middagpauze. 5 minuten in bed voor je gaat slapen. 15 minuten op je fiets naar je werk. Het uur voordat je naar bed gaat. Overal is tijd te vinden.

Maar het kan nu écht niet!

En als al die mitsen en maren nou als een storm op je afkomen. Je kan 100 dingen verzinnen die “leuker” zijn dan die Mindfulness oefening. En je weet 10 hele goede redenen om het niet te doen. Heb er op dát moment dan even aandacht voor. Voel wat je weerhoudt om te oefenen. Hoe voelt je lichaam dan? Zijn er oordelen over dat je niet oefent? Wat gebeurt er in je Mind? Tadaaaaaa je bent Mindfulness aan het oefenen 🙂

Mindfulness is nooit ver weg. Je gedachten doen het líjken alsof Mindfulness ver weg is. Ze doen het lijken dat je er veel voor moet doen, je dingen anders moet doen, je moet plannen, je moet…. Je gedachten weten precies hoe ze Mindfulness moeten uitstellen. Nou ja… tenminste als je ze gelooft.

Scroll naar top