Veelgestelde vragen over Mindfulness

De meest veelgestelde vragen over Mindfulness vind je hier. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op. Je zit nergens aan vast en we beantwoorden je vraag graag.

Nee, dat is helemaal nergens voor nodig. Mindfulness vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme, maar dit is voor de training helemaal niet relevant. Wat we doen in de training is het trainen van aandacht. En daarvoor hoef je nergens in te geloven, ook niet in Mindfulness 🙂 . Daarbij is Mindfulness een ervaringsgerichte training: het gaat niet om ergens in geloven, maar om zelf te ervaren wat voor je werkt. Je eigen wijsheid ontdekken!

Tijdens de training kan je zelf bepalen hoe je zit. Dat kan op een meditatiekussen, maar je mag ook eigen dingen meenemen als je die hebt. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een meditatiebankje. Je kan ook gewoon op een stoel zitten. Je bent niet minder “mindful” als je het ene of het andere doet. Lees in deze Blog meer over instructies voor een prettige meditatiehouding.

Dit is één van de meest veelgestelde vragen over Mindfulness. Ik zou zeggen: join the club! Dan is de training juist iets voor jou! We hebben allemaal drukke levens waarin we veel moeten, actief zijn en weinig tijd hebben om even stil te staan. Juist daarom is het goed om mee te doen met een Mindfulness training. Iedereen kan het, sterker nog: soms doe je het zelfs al! En zelfs mensen met ADHD kunnen baat hebben bij Mindfulness. Kortom, ook jij kan het! Daarbij geldt:

Een bekend gezegde uit de Zen: oefen elke dag een uur en als je het druk hebt twee uur 😉

Er hoeft niet iets “mis” te zijn in je leven om aan Mindfulness te doen. Vaak wordt het wel daarvoor ingezet, gewoonweg omdat er zulke goede resultaten mee te bereiken zijn. Mindfulness gaat misschien vooral over persoonlijke ontwikkeling. Het leren hoe je geest werkt, wat er gebeurt als je uit het moment raakt en hoe dat eigenlijk komt. Want aandacht voor het huidige moment maakt het leven rijk, óók als je leven op rolletjes loopt.

Ook dit is één van de meest veelgestelde vragen over Mindfulness. Bij sommige mensen roept Mindfulness associaties op met goeroes, kaarsjes, wierook, kleurrijke gewaden en/of eindeloos over spirituele dingen praten. Niets is minder waar. Mindfulness is een training in aandacht. We trainen onze geest om waar te nemen wat onze ervaring is in het moment. Meer niet. Ook Vlaamse schrijver en historicus David van Reybrouck dacht dat Mindfulness zweverig was. Kijk eens dit korte filmpje (12 min) over hoe hij er na het volgen van een training over denkt.

We vinden het belangrijk dat de training voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is. Als er fysieke beperkingen zijn kunnen we gewoon kijken hoe we hier mee om kunnen gaan. Misschien weet jij al wat je nodig hebt, misschien komen we daar samen achter. Daarbij is Mindfulness zeer effectief gebleken bij (chronische) pijn. Laat je daarom dus niet weerhouden.

Of je nu veel weet van psychologie of wegenbouw, kinderen hebt of niet, werk hebt of niet, HR-manager bent of vissticks in dozen inpakt, introvert of extrovert bent, een drukke of rustige persoonlijkheid hebt, alleen woont of met vijftien katten, gelovig bent of niet. Iedereen is in de eerste plaats mens, en iedereen heeft zijn eigen wijsheid. Iedereen kan Mindful zijn.

Verreweg de meeste mensen kunnen baat hebben bij een Mindfulness Training. Er zijn echter een aantal situaties waarin Mindfulness niet wordt aangeraden:

  • Gevoeligheid voor psychosen
  • Alcohol-/drugsverslaving
  • Ernstige stemmingsstoornissen (depressie, angst, manie)
  • Acute trauma

Zie ook de vraag hieronder.

Praat hierover met je behandelaar. Vele behandelaars zijn een voorstander van Mindfulness trainingen vanwege de wetenschappelijk onderbouwde effectiviteit bij o.a. milde depressie en angst. Maar het is goed om te overleggen of dit voor jou op dit moment past.

Aanmelden voor de InspiratieMail kan eenvoudig onderaan de pagina of via het contactformulier. Als je je wilt afmelden kan je dit doen door op de link helemaal onderaan iedere InspiratieMail te klikken.

De foto’s zijn gemaakt tijdens een reis in Ladakh, een Boeddhistische regio in het noorden van India middenin de Himalaya. Omdat het aan Tibet grenst zijn er veel Tibetaanse vluchtelingen neergestreken die gemeenschappen en kloosters hebben gesticht. Het landschap is er ruig, wijds en adembenemend mooi. Mocht je nog over een vakantiebestemming twijfelen….