Visie

Onze visie op Mindfulness is gestoeld op drie pijlers: Eigen Wijsheid, Gedeelde Menselijkheid en Mindfulness in Goede en Slechte dagen.
 

Eigen wijsheid

Mindfulness leer je niet uit een boek. Ook leer je het niet door goed te luisteren naar de trainer of zelfs maar door de instructies goed op te volgen. Uiteindelijk weet niemand, geen persoon, theorie of boek, welke keuzes jij moet maken of wat goed voor je is. Instructies kunnen je helpen en een goed boek kan je inspireren, maar uiteindelijk gaat het om jouw eigen wijsheid. En jouw eigen wijsheid kan je ontwikkelen door Mindfulness daadwerkelijk te beoefenen, te trainen, te doen. Het gaat er om bekend te worden met hoe je Mind zich gedraagt en wat het beweegt. Deze persoonlijke ervaring zorgt voor de ontwikkeling van jouw eigen wijsheid, zodat jij, met aandacht, zelf jouw leven de goede richting op kan sturen.

Gedeelde menselijkheid

Zoals één van mijn leraren Joost van den Heuvel vaak zegt: “Hoe dichter bij jezelf, hoe universeler het wordt”. Hoe meer we zien hoe onze Mind zich gedraagt, hoe meer we beseffen dat we in de eerste plaats mens zijn. Mensen verschillen van elkaar in allerlei opzichten: qua karakter, geboorteplek, taal, religie, fysieke mogelijkheden, geaardheid, uiterlijk, etc. Maar wanneer je dieper kijkt blijkt dat dit voornamelijk zaken aan de oppervlakte zijn. Op een dieper niveau is er een enorme menselijke gemeenschappelijkheid. We willen allemaal gelukkig zijn, zijn bedroefd als een geliefde overlijdt, worden gefrustreerd als er teveel tegenzit, hebben dromen en verlangens en gaan ooit een keer dood.
 
Het beseffen en ervaren van deze gedeelde menselijkheid zorgt voor een groter vermogen om jezelf en anderen zonder oordelen te zien. Dit zorgt voor meer compassie met jezelf en anderen en een rustigere Mind. Mindfulness gaat in onze visie daarom ook, naast het ontdekken van je eigen wijsheid, om het ontdekken van deze universaliteit. 
 

Mindfulness op alle dagen

Gedeelde menselijkheid betekent ook dat we allemaal goede en slechte dagen kennen. Veel mensen beginnen aan een Mindfulness Training of Stiltedag omdat ze stress ervaren, omdat ze denken “Is dit het nu?”, of omdat er iets anders in hun leven niet lekker loopt. Mindfulness is ook zeker effectief bij tal van klachten. Maar in onze visie hoeft er niet iets mis te zijn in je leven om aan Mindfulness te doen. Mindfulness gaat vooral over het trainen van aandacht, het leren wat er gebeurt als er geen aandacht is, hoe dat eigenlijk komt en wat je dan mist. Aandacht voor het huidige moment onthult je eigen wijsheid, en dat maakt je leven rijk. Oók als je leven op rolletjes loopt.