Wat gebeurt er als je mediteert?

Wat gebeurt er als je mediteert? Daar hebben we allemaal wel een idee van, ook als we nog nooit gemediteerd hebben. Vaak wordt meditatie gezien als een heerlijke en prachtige staat van zijn. Je wordt heerlijk ontspannen. Je hebt geen gedachten meer en kan overal “mee zijn”. Als vanzelf word je relaxt en rustig. De dingen worden stil en je accepteert de moeilijkheden. Dat is vaak wel zo’n beetje het beeld. Als je dan ook op afbeeldingen over meditatie en Mindfulness zoekt kom je dit soort foto’s tegen:

wat gebeurt er als je mediteert Wat gebeurt er als je mediteert? Wat gebeurt er als je mediteert

Lijkt toch echt ontzettend mooi! De mediteerder die in een prachtige en rustige omgeving, sereen stil zit. De mediteerder die tot rust is gekomen. Helemaal in balans. Is het waar?

Wat gebeurt er als je mediteert

Als je gaat mediteren begin je te zien wat er zich in de Mind afspeelt. Wat dat dan ook is. En vaak is dat nogal wat. Je schuldgevoel over de die domme opmerking naar je baas. De moeheid. De mooie herinnering aan een vakantie. Het verlangen naar een nieuwe vakantie. De pijn in je nek en dat je die niet accepteert en er helemaal niet “mee kan zijn”. De blijheid over een nieuw project. De angst voor oordelen van anderen. Geluiden van de buurman waaraan je je ergert…

Luister naar deze 4 minuten en hoor eens een voorbeeld van hoe het er in je Mind aan toe kan gaan wanneer je gaat mediteren. Een kijkje in de Mind!

Is dit het?

En? Wat roept deze audio op? Een geruststellend “Ow gelukkig, ik ben niet de enige!”? Of meer “Ja maar eeeeh, als t zo gaat, waarom doe ik het dan?!”

Het is niet zo dat als het zo gaat zoals op de audio je iets verkeerd doet. Of dat je niet echt mediteert. Of dat je beter je best moet doen. Nee, niks van waar. Twee grote mythes over meditatie en Mindfulness wil ik hier ontkrachten. Namelijk, de mythes dat als je “goed” mediteert:

1. Je geen gedachten hebt

2. Je rustig wordt

Laat ik hier maar duidelijk over zijn: onzin. Je bent een mens en je hebt een Mind en die Mind denkt, analyseert, plant, herinnert, reageert, produceert fantasieën in de vorm van beelden en geluiden, enzovoort. Mindfulness zorgt niet voor een soort vegetatieve toestand, afgesloten van de buitenwereld, waarin de gedachten verdwenen zijn. En Mindfulness is ook geen knop die je kan indrukken om die heerlijke rust en ontspanning te bereiken. Dat is ook helemaal niet het streven.

Waar gaat het dan wel om?

Eerder gaat het erom te zien wat er zich in de Mind afspeelt. Te zien wat er in het moment gebeurt. Te zien welke fenomenen, zoals gedachten, geluiden, pijn, slaperigheid, frustratie en onze reacties op die gedachten, pijn, slaperigheid etc opkomen. En dat ze ook weer verdwijnen. Natuurlijk hebben we het liefst prettige fenomenen, zoals blijheid, ontspanning, kalmte, etc. En die kom je ook tegen in je meditatie, ongetwijfeld. Merk het op dat ze er zijn, geniet er van en keer dan ook weer terug naar de ademhaling. Ook die prettige en mooie dingen komen en gaan. Net als de ongemakken en de onprettige dingen. Het gaat er om DAT je dat ziet en niet WAT je ziet. Merk het op en keer dan weer terug naar de ademhaling. Elke keer weer. Steeds opnieuw. Dit hele proces is wat het is. Dit is meditatie, dit is Mindfulness.

Oké, en dan?

Hoe meer je oefent hoe vaardiger je wordt in het herkennen wat er gebeurt. Je leert de Mind kennen en ziet dat je geen invloed hebt op wat er op komt. Je leert dat de Mind zijn eigen gang gaat én dat je ermee kan oefenen. Langzamerhand zal je zien dat je het sneller herkent. Ook in het dagelijkse leven. Je krijgt er meer afstand van waardoor je de dingen beter kan zien, bijvoorbeeld omdat je ziet dat gedachten geen feiten zijn én dat jij je gedachten/frustraties/slaperigheid niet bént. Het is dus juist heel leerzaam, die gedachten, frustraties en slaperigheid 😉 Je gaat zo je eigen wijsheid herkennen en ziet zo beter wat jouw welzijn ten goede komt. En dat zorgt uiteindelijk voor meer rust, acceptatie en balans. 

Daarom: wees vriendelijk voor hoe het gaat in je beoefening. Wees vriendelijk als de Mind voor de 100e keer piekert over hetzelfde ding. Of als je steeds in slaap valt of je je eigen beoefening steeds veroordeelt. Merk het maar op. Het gaat zoals het gaat. Ook al vind je dat het níét gaat. Zo gaat het nu! De meditatie kan niet “fout” gaan en jij kan het niet fout doen. Wat er ook gebeurt. Echt! Wees vriendelijk en kijk hoe de Mind zich ontvouwt. Wat er in de Mind naar voren komt en hoe het ook elke keer weer verdwijnt. Dat is wat er gebeurt als je mediteert.

Happy practice!

Scroll naar top